Shala jeton në pjesën më të epërme të luginës së lumit Shalë, afer fshatit Theth, ku përfundon lugina, që rrethohet me malet e larta nga të gjitha anët. Në fejesë të lirë asht kanu qi të shkoje shkuesi e i ati – a i vllaj – i djalit te prindja e vajzës, per me çue shejin në natë të dame. Ç’është kanuni i Lek Dukagjinit. ... fisi i Dukagjinëve arriti apogjeun e tij me Lekën III, bëmat e të cilit, si prijës ushtarak përkrah Gjergj Kastriotit, qenë të përmendura. Vllaznia e fisi ma i afermi i bakeqit e blen token e tij, e çmimi i saj i shkon kishës së thyeme. Page:Kanuni i Lek Dukagjinit.pdf/10. Dukagjinit për kohën dhe rrethanat kur është aplikuar, sikurse që ka folur edhe për krahasi min e . Lejen per te dale e kane vetem grate. 2.- Kush vjedhë gjan e huej e shkon e e mshehë në kishë, pa dije të Famullitarit, i ka detyrë kishës 1000 grosh giobë per nderë të marre, e 100 desh e 1 ka giob … ... fisi t dhe në tërësi të kombit shqiptar. Fisi zakonisht karakterizohet si një grup familjesh, përkatësisht vëllazërish, të bazuar në gjininë e gjakut. Aliajt e Dibrës. Njësia administrative Shosh ; Pepsumaj Brashtë Ndrejaj Nicaj-Shosh Palaj Njësia administrative Pult ; Pog Mëgullë Plan Xhan Gjuraj Kiri Bruçaj Njësia administrative Temal ; Koman Kllogjen Toplanë Vile Serme Arrë Telumë Historia Redakto Dukagjini dhe dukagjinasit janë të hershëm në histori si emër dhe si princa. Një r ol të . Rajoni i fisit të Shalës ndodhet në trevën e Dukagjinit, në veri të lumit Drin, në qarkun e tanishëm të Shkodrës, në Shqipërinë e veriut. ... të mos jenë të një fisi, c) të mos jetë e një fisi të djalit që do ta zë, – fejojë, d) të mos jetë grua e lëshuar, e) të mos ketë kumari: në të peshuar në derë të kishës, në kunorë, në të marrun të flokëve dhe të mos jetë vëllaznue me gjak të pimë. Në fejesë të lirë asht kanu qi të shkoje shkuesi e i ati - a i vllaj – i djalit te prindja e vajzës, per me çue shejin në natë të dame. Si pasoje vjen hasmeria ne mes fisit te vrasesit dhe fisit te te vrarit. ... fisi i vet e giobitë, e qillon qi edhe shpin i a djegë). Edhe në kodifikimin e Kanunit trevat e tyre etnike deri në … Robert ELSIE, Fiset shqiptare Pozita e territorit të fisit Rajoni i fisit të Shalës ndodhet në trevën e Dukagjinit, në veri të lumit Drin, në qarkun e tanishëm të Shkodrës, në Shqipërinë e veriut. Martesa, fejesa, paja, miqësia, gruaja, burri, të drejtat dhe detyrimet që rrjedhin nga “Kanuni i Lekë Dukagjinit” ... fisi i vet e giobitë, e qillon qi edhe shpin i a djegë). From Wikisource. Gjurme te ketij fisi te vjeter , nder fiset e para, kemi edhe ne Diber, Ulqin dhe Kosove. Aliajt e Dibrës mbahen si konak i malit të Çidhnës, të cilët sipas gojëdhënës zakonore gjininë e kanë në Kastrat, bark në gjininë Qefaliaj në Kabash të Pukës, bark në gjininë Memaj në Shalës së Dukagjinit, bark në gjininë Dragobi fisi Krasniqe, po ashtu edhe në fiset Thaçi, Komani dhe Yzeti në Pukë.. Ne shtepine e vrasesit mbyllen te gjithe meshkujt. Fisi Berishe ne shumicen e rasteve del se ka banuar ne rajonet e Dukagjinit dhe Dukagjinit te ri, mes Pukes dhe Komanit. Shumica mendojne se vendi i pare i origjines qe mbahte mend eshte Krahina e Dukagjinit. Gjakmarrja si hasmeri • Kur nje pjesetar i nje fisi vret dike nga nje fis tjeter ai e ben kete veprim duke menduar ose jo per pasojat. Malësia e Dukagjinit). Qysh nga koha e Gjergj Kastriotit, Kanuni përmban rregullat e atëhershme të mënyrës së jetesës dhe ligjeve që hynin në përdorim, për të vënë rregull dhe rend në shoqërinë shqiptare, shkruan KultPlus. Ato mund te bejne jete normale. Kanuni i Lekë Dukagjinit ka një rol tejet të rëndësishëm në kulturën e kombit tonë. ... Fisi … ... shqiptar ka një rëndësi tejet të madhe për shqiptarët në dymbëdhjetë fiset shqiptare sipas Kanunit të Lekë Dukagjinit. Shala jeton në pjesën më të epërme të luginës së lumit Shalë, afer fshatit Theth, ku përfundon lugina, që rrethohet me […]